I pakt med tradisjonene
(fra Bil 6-7/87, takk til Tin Nguyen som lånte meg testen)

Det er få fabrikker som er så tradisjonsbundne som Daimler Benz. Selv om de med mellomrom overrasker med imponerende tekniske nyheter, kjører de etter strengt opptrukne spor på designsiden. Riktignok er det avstand mellom dagens 124 coupé-generasjon og den som kom i 1977, men det skal bare et blikk til for å fastslå at det er en Mercedes. Vi har prøvekjørt den nye coupé-generasjonen i Tyskland.

En Mercedes 300 E koster kr 483.000. For den nye Mercedes 300 CE må du betale kr 630.000 - altså 147.000 mer.
Da får du to dører mindre, 40 liter mindre bagasjeplass, og benplass og takhøyde bak som i praksis gjør bilen uegnet til transport av fire personer dersom de to i baksetet måler særlig mer enn 175 cm.
Du får samme motor og understell som 300 E, mens en god del innredning og utstyrsdetaljer er hentet fra S-serien. Det gjelder blant annet mekanismen som rekker deg sikkerhetsbeltet når du lukker døren.

En sikrere bil
Du får også en sikrere bil, ved at det er bygget inn konstruksjonsløsninger basert på de siste erfaringene fabrikken har høstet hva gjelder det som skjer med en bil ved forskjellige typer kollisjoner.
Men fremfor alt får du coupé-karosseriet, tegnet av Mercedes´ egne designere under ledelse av designsjef Bruno Sacco. Fronten er den samme som på 124-serien. Det er også baklyktene. Resten er eksklusivt coupé.
Og her ligger forklaringen på at Daimler Benz neppe får problemer med å finne kjøpere til de 15 000 124-coupéene som skal bygges pr. år. Tallet i seg selv demonstrerer eksklusivitet. Dessuten er dette, til tross for konsernets meget konservative holdning til bilutvikling, en usedvanlig elegant bil, uten en eneste detalj som kan karakteriseres som glorete.

Lite stilbrudd
Det eneste stilbruddet er plastplatene som dekker nesten halvparten av dørene og kanalene. - De er der delvis for å beskytte mot steinsprut, delvis for å skape en fargemessig kontrast, og delvis for å understreke linjeføringen i den øvre delen av coupéen, forklarte Sacco da enkelte ga uttrykk for at platene ikke var særlig kledelige.
Forøvrig er coupéen et godt eksempel på hva som kan oppnås ved hjelp av formteknikk. Frontruten på coupéen virker klart mye flatere enn på sedanen - mens helningsvinkelen bare er økt med 1.5o. Det er naturligvis snakk om et totalinntrykk som skapes av linjene som flyter fra frontlyktene og bakover.

Med og uten katalysator
I løpet av en hektisk dag i Tyskland prøvekjørte jeg de to modellalternativene 230 CE og 300 CE med og uten katalysatormotorer.
En ting er udiskutabelt; dersom jeg først skulle kjøpt en 124 Coupé, så ville jeg ha gått fra de drøyt 500 000 kronene en 230 CE koster og opp til 300 CE.
Nå er ikke 132 hk til å dra 1340 kilo pluss fører direkte sløvt. Men når du setter deg i en 300 CE etter å ha kjørt en 230 CE blir forskjellen mellom 132 og 180 hk mer enn merkbar, enten du overfører kreftene manuelt med en 5-trinns gearkasse eller med en 4-trinns automatkasse.
Bortsett fra at 300 CE har ABS-bremser som standard, er det ingen teknisk avstand mellom 230 CE og 300 CE. Det vil i praksis si en usedvanlig stabil kjøremaskin for høye hastigheter.

0-100 på 8.1
Den 4-sylindrede rekkemotoren gir en akselerasjon fra 0 til 100 km/t på 10.6 sekunder med manuell gearkasse, og har en toppfart på 200 km/t. Tallene for rekkesekseren på 3 liter er 8.1 sekunder og 225 km/t.
Det som avslører 3-literen - og spesielt den uten katalysator - er det enorme dreiemomentet. Du ligger på en trafikkfattig motorvei, speedometeret viser nærmere 200 km/t. Så trår du gasspedalen i gulvet og kjenner at du suges enda et stykke inn i setet. Gjør du det samme med en 230 CE fra 180 km/t får du lyst til å geare ned.
Som sagt er understellet hentet fra sedanmodellen. Det vil i praksis si at bilen er fullstendig fri for overraskelser. Selv på krokveier med ikke alt for godt vedlikeholdt asfalt merker du nesten ingen reaksjoner ved de brå vektforflytningene som oppstår i en krapp S-kurve med skikkelig pådrag. Og du skal kjøre som en gris for å få til understyringstendenser.

Meget stillegående
Det som imponerer er fraværet av støy. I forhold til sedanen er coupé-kupéen godt skjermet mot motor- og dekkstøy, og selv opp mot 200 km/t er heller ikke vinden noe hørbart innslag.
Det er med andre ord svært lite å sette fingeren på med denne bilen. Og, såvidt vi har forstått den norske importøren, vil dette bli en bil man må stille seg på liste for å få et eksemplar av - til tross for at bilen starter på en halv million kroner.
De første eksemplarene er allerede i Norge, så du kan jo prøve om du er enig i vår vurdering.

Copyright © Michael Nielsen