Mercedes M-klasse
-referat fra test av Jeep Cherokee, Land Rover Discovery, Mercedes M-klasse, Mitsubishi Pajero og Nissan Patrol i Bil 8/1998

Mercedes M-klasse:
-Meget behagelig og lettkjørt, overraskende flink til å ta seg frem. Antispinnsystemet fungerer fint. Vinneren, hvis man glemmer prisen.

"Mercedes M-klasse, testens "uekte amerikaner", er vinneren på interiørsiden med god benplass, stor kupébredde og snertne koppholdere både foran og bak. Førerplassen er ryddig og oversiktlig, skinnsetene er litt for glatte og gir noe dårlig sidestøtte i ryggen, men med god lårstøtte og rikelig reguleringsmonn. Brytere og hendler, som er de samme som finnes i de øvrige Mercedes-modellene, er fornuftig plassert. Hele interiøret er pent og innbydende, nøkternt og funksjonelt og overraskende lite luksuspreget. Bakseteplassen får også godkjent, særlig med tanke på at baksetet kan skyves et dusin centimeter frem eller tilbake avhengig av om man vil prioritere passasjerene eller bagasjeplassen. Bagasjerommet er stort, 97,5 cm lang med baksetet i normal posisjon og 176 cm med baksetet nedfelt."

Testvurdering førermiljø:
M-klasse: 5
Patrol: 4
Cherokee: 3
Discovery: 3
Pajero: 3

"Mercedes ML-320 stiller også i klassen for stor motor. Med automat og elektrisk innkoblet lavgear trekker den seg godt frem i gjørma. Men litt tung høyrefot er nødvendig, M-klassen har nemlig ingen form for sperrer. Derimot har den elektronisk antispinn som bremser hjul som spinner. Systemet til Mercedes fungerer bra og gir nesten like god fremkommelighet. Lar man være å kjøre rundt i grustak, og heller holder seg til kjerreveier og ubrøytet hyttevei, kan vi legge på til like god.
M-klassen har også to andre kort på hånden. Her er den alene om å ha en sterkt skrånende front, slik at "nærsynet" blir bra. Når svingradius i tillegg er liten, blir det enkelt å manøvrere på trange steder."

Testvurdering terrengkjøring:
Discovery: 5
Cherokee: 4
M-klasse: 4
Patrol: 3
Pajero: 3

"Land Rover Discovery har en styring som absolutt ikke er kontant, heller nervøs, samtidig som ujevnheter i veien merkes godt i rattet. Ved provokasjon på svingete grusvei virker bilen vinglete. Den hiver og kaster på seg og må "gjetes". Her merkes den nervøse styringen enda bedre enn på asfalt. Støybildet er ubehagelig, og da snakker vi først og fremst om motorstøy som er akkompagnert av en irriterende ulelyd, sannsynligvis fra turboen. Dette, sammen med en automatgearkasse som hadde problemer med å bestemme seg for hvilket gear den skulle velge, ga en klar dom for testlaget: En slitsom landeveisbil.
Den rake motsetningen fant vi i Mercedes M-klasse. Også her var det ting å sette fingeren på, men alt i alt er dette den mest komfortable bilen av de fem. Servostyringen er litt for amerikansk, altså i letteste laget, noe som betyr at sjåføren får svakere signaler om hva slags underlag han kjører på. Fjæringen er myk, så bilen krenger noe i skarpe svinger i landeveistemp, men uten at det blir ubehagelig. Returdempingen er fast, så bilen gir ikke samme gyngende følelse som i Mitsubishi Pajero. På svingete grusvei er M-klasse lett å håndtere. I høy hastighet kan bakenden slå ut i svingene, men det skjer kontrollert og er lett å ta inn igjen. På papiert har M-klasse "mest motor" av de fem, men gjennom automatkassen har Mercedes fjernet så mye av snerten at bilen virker noe sedat. Men trekkraften er der til fulle. Det bekrefter dreiemomentskurven. Komfortfølelsen forsterkes av at det er minimalt med støy i bilen. Den er ikke den mest stillegående under akselerasjon, men i 50 og 80 km/t viser M-klasse sin klasse."

Testvurdering landeveiskjøring/komfort:
M-klasse: 5
Patrol: 4
Cherokee: 3
Pajero: 2
Discovery: 2

"Vårt valg:
Når vi gjør vårt valg etter å ha testet biler, skjer det nesten alltid ut fra sammenlignbare kriterier. Vi testkjører vanligvis biler som er like i størrelse, motorytelse eller pris. I dette tilfellet er alle tre kriterier så sprikende at valget tilsynelatende er håpløst. Skulle vi valgt en ren terrengbil blant de fem testbilene, kommer vi ikke utenom Land Rover Discovery. Hvis komfort har høyeste prioritet, er svaret Mercedes M-klasse. Hvis innvendig plass teller mest, faller valget på Nissan Patrol. Vårt valg er derfor ensbetydende med hva vi alt i alt anser som det beste kompromisset - og det er Mercedes M-klasse. Den byr på mest personbilkomfort samtidig som den takler krevende terreng overraskende bra uten at prisen er avskrekkende høyere enn for konkurrentene."

Copyright © Michael Nielsen