Stjerneklasse
(fra Motor september 2000)

Mercedes jakter på ungdomskilden. Den nye C-klassen har fått et mer sportslig utseende og er helt uten gubbepreg. Den er i stjerneklassen.

Fram til i dag har BMWs 3-serie kapret de fleste yngre bilkjøperne i denne dyre mellomklassen. Mercedes har vært for "gubbete".
Den nye C-klassen vil gi BMW en tøff kamp. Ikke minst fordi mange 50 og 60-åringer er mer enn ungdommelige nok til å falle for bilen. Dessuten har de penger og ikke det plassbehov som en barnefamilie har.
Rundt 12 milliarder koner har Mercedes brukt på å utvikle denne nye bilen. Da sier det seg selv at det har skjedd mer med C-klasse enn en forandring av utseendet. Også kjøreegenskapene er blitt mer sportslige og en rekke tekniske innretninger er hentet fra fabrikkens flaggskip S-klassen.
En sekstrinns manuell girkasse er standard, det samme er både sidekollisjonsputer, såkalte windowbags som beskytter hodet, antisladdsystem, utstrakt bruk av fiberoptikk og multifunksjonsratt hvor du kan styre radio og telefon. Listen over standardutstyr er betydelig lenger enn på gamle C-klasse.

Praktisk bruk
Men på ett område er ting omtrent som før: den innvendige plassen. Mens alle andre biler vokser og vokser, har Mercedes valgt å beholde omtrent den samme lengden på C-klassen. Akselavstanden er økt noe, og det betyr at plassen i baksetet er blitt litt større. To voksne sitter greit. For tre blir det for smalt.
Bagasjerommet på 323 effektive liter er ikke veldig mye større enn i en VW Golf og faktisk litt mindre enn på gamle C-klasse. Det hjelper litt at bakseteryggen er delt og kan felles ned. Det forundrer oss likevel at Mercedes har beholdt de store hengslene til bagasjelokket. Disse stjeler en god del plass. Fabrikkens forklaring er at disse er nødvendige for å få bagasjelokket til å vippe automatisk opp når du trykker på åpneren på bilnøkkelen.
Ellers får vi en klar følelse av luksus når vi setter oss inn i bilen. Det kan ha noe å gjøre med valget av materialer, men også med overfloden av utstyr. Det eneste som mangler i listen over forventet standardutstyr er klimaanlegg.
Varme- og defrosteranlegget er for øvrig også av god standard. I hvert fall for dem som sitter foran. Etter 15 minutters kjøring i minus 17 grader i kuldekammer, er temperaturen 21 grader i skuldehøyde foran. 88% av isen på frontruta er tint vekk. Dette er en god del bedre enn gjennomsnittet. Men i baksetet er det fortsatt minus ni grader og det er faktisk en av de få svakhetene ved bilen.

På veien
Kjøreegenskapene hos nye C-klasse skiller seg markert fra den gamle. Bilen kjører utrolig komfortabelt.
Støynivået er lavt og behagelig. Det du hører på vanlig slitte asfaltveier er litt romling fra dekkene.
Kjørefølelsen er mer sportslig enn tidligere, noe som ikke minst skyldes en mer presis styring og et fastere innstilt hjuloppheng. Bilen er meget stabil på svingete landeveier, men likevel har fabrikken klart å bevare det aller meste av fjæringskomforten. Små, skarpe dumper som forplanter seg inn i bilen er det eneste som trekker litt ned.
I vår kritiske unnamanøver-test nekter bilen å slippe taket på asfalten. Når vi er i ferd med å overskride grensen for veigrep, griper antisladd-systemet inn og sørger for å dra bilen inn på rett spor igjen. De negative sidene ved bakhjulsdrift og glatt vinterføre blir tatt vare på av antisladd- og antispinnsystemet.
Så langt har nye C-klasse bare vært tilgjengelig med en to-liters kompressormotor. Den firesylindrede motoren får ekstra lufttilskudd ved hjelp av en reimdrevet kompressor og yter 163 hester. I motsetning til en eksosdrevet turbo blåser kompressoren luft inn i motoren fra laveste turtall. Det sikrer godt dreiemoment fra første meter. Akselerasjonen blir god og det samme blir seigdragningen på høygir på landeveien.
Testbilen har en femtrinns automatkasse (ekstrautstyr) som du også kan styre manuelt ved å tippe girspaken til venstre eller høyre når du skal gire ned eller opp.
Senere i september kommer en C 180 med en 129 hesters motor i salg i Norge. Da kan du bli Mercedes-eier for 340 000 kroner.
Mest imponerende er den nye femsylindrede turbodieselmotoren på 2,7 liter som yter 170 hester, gjør 0-100 km/t på 8,9 sekunder og som bare bruker 0,69 liter på mila på blandet kjøring.

Førermiljø: 6 av 6 stjerner
Plass: 4 av 6 stjerner
Kjørekomfort: 6 av 6 stjerner
Motor/drivverk: 5 av 6 stjerner
Driftssikkerhet: 5 av 6 stjerner
Sikkerhet: 6 av 6 stjerner
Økonomi: 5 av 6 stjerner
Konklusjon: 6 av 6 stjerner

Copyright © Michael Nielsen