Tysk på sitt beste - BMW 318iS vs. Mercedes C-180
(Bil nr. 12 (14.12. - 1.2.1994))

"318iS er en bil som trives best når den kjøres aktivt, og den beste delen av testturen for BMWens del var på de svingete veiene over Sognefjellet og ut til Balestrand. Her fikk vi utnyttet den kontante styringen og de presise kjøreegenskapene for fullt. På denne etappen holdt C-180 uten problem følge, men i Mercedesen bar turen mer preg av transport. På E6 ned Gudbrandsdalen var C-180 derimot i sitt ess, men vi ville byttet den femtrinns manuelle gearkassen med en firetrinns automat. Utstyrt med firetrinns automatkasse er det vanskelig å se noen bil i denne klassen som egner seg bedre på langkjøring enn C-180."

"Bedre takhøyde og større kupébredde gir C-180 et klart fortrinn når det gjelder plass, spesielt med tre personer i baksetet. Med bare to baksetepassasjerer er det takhøyden og litt bedre benplass som taler til
C-180s fordel. Også når det gjelder bagasjeplass har C-180 et lite fortrinn. (...) Mercedes´ utforming av førermiljøet gir god romfølelse, men medfører også at enkelte betjeningsfunksjoner sitter langt fra sjåføren. (...)
BMWs førermiljø stemmer bedre ergonomisk, og hendler og brytere er dessuten behagelige å bruke."

"Når det gjelder sittekomfort for sjåføren, scorer C-180 klart best. (...) Du sitter meget behagelig i 318iS også, men har ikke de samme mulighetene til å finjustere sittestillingen. Førersetet har høyderegulering, men når setet heves, heves det mer i bakkant enn foran, slik at lårstøtten blir dårligere. Sidestøtten er derimot meget god, og setene passer ypperlig til BMWens mer sportslige karakter. (...) 318iS følger veien mer enn Mercedesen, men takler likevel både store og små ujevnheter meget behagelig, og har en fjæringskomfort som ligger godt over gjennomsnittet for mellomklassen. Etter noen mil bak rattet lurer en faktisk på om det kan gjøres mye bedre. Svaret fikk vi ganske kontakt når vi byttet over til C-180. Den har mindre vibrasjoner fra veien, bedre komfort over såvel små som store ujevnheter, og det føles nesten som du er isolert fra veien. Det kan være en ulempe under litt krevende forhold, spesielt ettersom Mercedes´ kulekretsstyring ikke er blant de som er mest kontante i tilbakemeldingene. Her skal en likevel ikke la seg lure av litt svake tilbakemeldinger; C-180 har ingen problemer med å henge med 318iS i svingene. (...) Når en får kjørt seg inn i en C-180, er den blant det mest lettkjørte og uproblematiske du kan kjøre i denne klassen. Kjøreegenskapene er det nemlig ikke noe i veien med, heller ikke når du møter glatt vei og snøføre. Den kontante styrefølelsen vi savner i C-180 finner vi i 318iS."
"Begge bilene har ABS-bremser som standard, og svært effektive bremser. På dette området imponerer begge like mye. Dette er bremser som uten problemer kan balanseres på kanten til blokkering, og bremseeffekten er overbevisende."

"Mercedes´ 1,8-liter er ikke like turtallsvillig som BMWs motor, men går silkemykt og behagelig. Den føles imidlertid litt tafatt i bakkene og du må geare hyppigere. Gearskiftet er ikke så presist som vi kunne ønske, og innbyr liksom ikke til hyppig bruk av gearspaken. I så måte hadde BMWs gearkasse passet bedre. Den har litt kortere utveksling, men er også mer presis i sjaltebevegelsene. BMWens kortere utveksling gir litt motorstøy fra ca 90 km/t. Det er ikke så mye støy at det oppleves som slitsomt, men det er tydelig forskjell til C-180. I Mercedesen hører du ikke motoren ved normal kjøring, og den er også vesentlig tausere under akselerasjon."

"Hvem av disse bilene du foretrekker, avhenger helt og holdent av din kjørestil og smak. C-180 er den komfortable og rommelige, 318iS er den sportslige. Begge gir et inntrykk av kvalitet som de rimeligere konkurrentene ikke kan stille opp mot. For vår del ville et valg mellom disse utelukkende vært basert på følelser."

Testvurdering:

MERKE/MODELL: BMW 318iS   MERCEDES C-180
Motor/transmisjon:
Ytelser:
Forbruk:
Bremser:
Kjøreegenskaper:
Fjæringskomfort:
Førerplassen:
Sittekomfort:
Plass:
Støy:
Kvalitet:
Sikkerhetsutstyr:
Utstyr:
Økonomi:
Totalvurdering:
Testlagets vurdering:
5
5
5
5
5
4
5
4
3
4
5
5
5
5
4.6
5
  5
4
5
5
4
5
5
5
5
5
5
5
4
5
4.8
5

Copyright © Michael Nielsen