Et spørsmål om pris - Ford Scorpio Ghia 2.3, Opel Omega 2.0 GL og Mercedes E-230
(Bil nr. 11 (12.11. - 9.12.1996))

Førerplassen:
Forden har en gjennomtenkt og praktisk førerplass. Sittekomforten er god takket være et forholdsvis mykt polstret og rommelig førersete som også har god sidestøtte. (...) Scorpio-interiøret gir et intimt og trivelig inntrykk. Bortsett fra betjeningen til trip-komputeren er alle betjeninger godt merket og enkle å bruke. Trepanelene på dashbordet gir en liten smak av luksus.

Plass er ikke noe problem i noen av de tre testbilene, men er du storvokst stiller likevel E-230 i en klasse over konkurrentene når det gjelder forseteplass. (...) E-klasse har et stramt og nøkternt interiør og vår testbil er ikke noe unntak. Setene gir god komfort, men er vesentlig fastere i stoppen enn Scorpios. De virker litt vel faste med det samme du setter deg, men etter noen mil bak rattet er komforten fortsatt god. (...) Skulle vi ønske noe annerledes, må det være litt bedre sidestøtte til ryggen. Dashbordet i E-230 er nøkternt og stramt, alle betjeninger er godt samlet og merket, men vi liker ikke den store kombinasjonshendelen til venstre for rattet. Vi mener fortsatt at det skal være unødvendig å ta hendene av rattet for å slå på vindusviskerne.

Omega har en rommelig og praktisk førerplass, men sittekomforten er ikke like god som i de to konkurrentene. (...) Omegas interiør har en rekke praktiske detaljer, men er mørkt og gir et litt dystert inntrykk. (...) Instrumentene er store og lettleste, men i likhet med de to konkurrentene kan Omegas speedometer bli mer nøyaktig.

Testvurdering: Scorpio: 5. E-230: 5. Omega: 4.

Plass:
(...) Når det gjelder plass for sjåfør og forsetepassasjer, er det ingen tvil om at E-230 har mest plass der det teller, nemlig benplass og takhøyde. Kupébredden er mindre enn i de to konkurrentene og skyldes blant annet at fordørene er utstyrt med sidekollisjonsputer, men en kupébredde på 139 cm gir neppe grunn til klaustrofobiske tendenser. Også i baksetet er E-klasse rommelig, blant annet takket være god takhøyde. (...)
Omega kommer som en klar nummer to når det gjelder plass. Her er det rikelig plass til dem i forsetene. De har god takhøyde, god plass til bena og 4 cm bredere kupé enn i E-230. Også baksetepassasjerene har det rommelig og med god benplass. Selv om takhøyden ikke er like god som i E-klasse, er den fullt ut tilstrekkelig.

En av grunnene til at Scorpio ikke når opp når det gjelder plass, er nettopp takhøyden i baksetet. 89 cm betyr at selv ikke spesielt storvokste voksne vil ha kontakt med kanten foran bakruten. På alle andre områder holder nemlig Scorpio mål. (...) Baksetet er bredt nok til å romme tre voksne i alle de tre bilene, men felles for dem alle er at den midterste plassen ikke er spesielt behagelig å sitte på. Testvurdering: E-230: 5. Omega: 4. Scorpio: 3.

Komfort:
Det kan være vanskelig å definere komfort. Hvilken av disse tre bilene som er mest komfortable, vil avhenge av hvilke krav en stiller. Er lavt og behagelig lydnivå et krav, vil uten tvil Scorpio score høyt. Ford har gjort en kjempejobb når det gjelder å isolere både motor- og hjulstøy og Scorpio er den absolutt mest stillegående. Det kan likevel bli bedre. Vår testbil hadde av og til resonansestøy, en dyp brumming som kom og gikk og som var mest påtrengende ved motorbremsing. (...)

I Omega var motorstøyen spesielt gjennomtrengende, men på grov asfalt får du også en god porsjon hjulstøy.

E-230 har også litt motorstøy, men ikke like mye som Omega. Hjulstøyen er også mer dempet i E-230 og ikke like gjennomtrengende som i Omega. Etter noen mil bak rattet reagerte vi ikke spesielt på støynivået i E-230 unntatt ved akselerasjon.

Når det gjelder sittekomfort er det to forskjellige leire. Dem som liker faste seter vil uten tvil trives godt i E-230, mens dem som liker myke seter vil sitte godt i Omega og sannsynligvis enda bedre i Scorpio.
 

Baksetepassasjerene sitter behagelig i alle tre. Sidestøtten er best i E-klasse og Scorpio, mens lårstøtten er god i alle tre forutsatt at det ikke er for langbeinte passasjerer vi har med å gjøre. (...)

Over de store ujevnhetene er E-230 klart mest behagelig. Den takler ujevnhetene fast, men flyter likevel behagelig over. Scorpio har en fast fjæring og demping og takler de store ujevnhetene fastere og mer kontant enn E-230. Omega har den mykeste returdempingen og er derfor mer duvende enn de to konkurrentene. (...) Over de små ujevnhetene har Scorpio størst problemer. Den litt sportslige fjæringen og dempingen gjør at det blir litt mer risting enn i de to konkurrentene. (...) Du bør ikke nøye deg med en kort prøvetur for å få et fyllestgjørende bilde av komforten i de tre. Først etter noen mil bak rattet vil du kunne plukke ut den mest komfortable. For testlagets vedkommende var det E-230 som trakk det lengste strået. Det er ikke store marginer det er snakk om, men E-230 er akkurat så mye bedre og gir akkurat den følelsen en kan forvente.

Testvurdering: E-230: 5. Scorpio: 4. Omega: 3.

Kjøreegenskaper:
(...) Scorpio krenger lite, har en kontant og presis styring og oppfører seg uproblematisk på svingete dårlig vei.

E-230 føles som en større og tyngre bil enn Scorpio, men er faktisk 115 kg lettere. Den tunge følelsen skyldes delvis at den krenger litt mer i svinger og at den er litt mykere over store ujevnheter. Mercedes er ikke like kontant i styringen og gir ikke samme kontakten med veien som Scorpio, men det går ikke ut over kjøreegenskapene. Stabiliteten på svingete dårlig vei er hakket bedre enn i Scorpio og E-230 tåler litt røffere behandling i svingene før den tenderer til understyring.

Omega henger godt med de to konkurrentene i svingene. Den er mykere fjæret og dempet og krenger litt mer enn Scorpio, men henger likevel godt med når det gjelder stabilitet på svingete ujevn vei. (...) Ventilerte skivebremser foran og solide skiver bak i kombinasjon med ABS, er standard i alle de tre testbilene. (...) Alle tre stopper effektivt og har bremser som er lette å dosere.

Testvurdering: Scorpio: 5. E-230: 5. Omega: 4.

Motor og gearkasse:
(...) Det er ingen tvil om at Ford-motoren er den mest stillegående av de tre motorene vi kjører denne gang. Både ved jevn hastighet og under akselerasjon går den stille og med et meget behagelig lydnivå. (...)

Mercedes-motoren går behagelig, men har et høyere støynivå enn Ford-motoren både på tomgang, ved normal belastning og under akselerasjon, mens Opels to-liter har vesentlig hardere gange enn de to konkurrentene.

Av testbilene var det bare E-230 som hadde automatgearkasse. Ford og Opel holder på femtrinns manuelle kasser. Enkelte ganger er automatkassen en ulempe. Vi opplever for eksempel at vi i motbakke ble liggende akkurat på grensen mellom tredje- og fjerdegear slik at gearkassen hele tiden skiftet mellom de to gearene, men Mercedesens sjaltegate er utformet slik at det er lett å vippe gearspaken til tredje og problemet er løst. Verken Ford eller Opel har manuelle gearkasser som er blant de mest presise og letteste å sjalte.

Testvurdering: E-230: 5. Scorpio: 5. Omega: 3.

Ytelser og forbruk:
God støydemping og en stillegående motor har gjort det mulig for Ford å utstyre Scorpio 2.3 med en gearkasse med kort utveksling. Det har klare fordeler på norske veier. Sammen med en gunstig dreiemomentkurve, hele 90% av maks dreiemoment er tilgjengelig fra 2.000 til 5.500 o/min, gjør dette at du kan "glemme" gearspaken i femtegear. (...) Selv om Ford-motoren har kort utveksling og er sterk, hadde vi ventet at den skulle være raskere. Under akselerasjon, både fra stillestående og i fart, er den raskere enn Omega, men med tanke på at den har 11 hk og 17 Nm mer å rutte med, er forskjellen liten. I vår bakketest på nordsiden av Valdresflya holdt nemlig Omega følge med Scorpio. Når forskjellen i akselerasjon er så liten som den er, blir det bensinforbruket som avgjør hvem av dem som kommer nærmest Mercedesen. I følge både våre og fabrikkenes målinger er Scorpio tørstere.

E-230 viser hva en god automatkasse kan gjøre med ytelsene. Mercedes-motoren er riktignok sterkere enn de to konkurrentene når det gjelder både effekt og dreiemoment, men automatkassen bidrar også i positiv retning, først og fremst i form av rask og smidig akselerasjon. E-230 er raskere både fra stillestående og ved akselerasjon i fart. Den har i tillegg testens laveste bensinforbruk.

Testvurdering: E-230: 5. Scorpio: 4. Omega: 4.

Priser og utstyr:
Omega har ikke bare meget gunstig pris, den har også en gjennomtenkt utstyrspakke, men med et unntak. I en bil som er så gjennomtenkt ellers, hvorfor mangler det da elektriske vindusheiser? (...) Scorpio Ghia 2.3 har en omfattende og luksuriøs utstyrspakke.
(...) E-230 har en imponerende prislapp, men utstyrsnivået er høyere enn hva vi har vært vant til fra den kanten. (...) Felles for de tre er to kollisjonsputer, lyktespylere, høyt bremselys, oppvarmede forseter, elektrisk regulering av sidespeil, sentrallås og overbevisende gode hovedlys.

Testvurdering: Omega: 5. Scorpio: 4. E-230: 2.

Vårt valg - Mercedes E-230:
Det er ingen tvil om hvem som er vår favoritt blant de tre testbilene. Hadde de tre kostet det samme, hadde valget vært enkelt, E-230 imponerer. Den matcher riktignok ikke Scorpios lydnivå, men på alle andre områder er den på høyde med eller bedre enn Forden. (...) Vår konklusjon blir derfor: Har du pengene, sikter du deg inn på E-230, liker du designet får du god valuta for pengene i Scorpio Ghia 2.3, mens Omega 2.0 GL frir til den som vil ha mye bil for pengene og som legger vekt på god plass og praktiske løsninger fremfor luksus. I dette ligger det at vi anser E-230+ Classic som så mye bedre enn Scorpio Ghia 2.3 at den forsvarer prisforskjellen, vel og merke under forutsetning at du ikke må låne mellomlegget.

Copyright © Michael Nielsen