Mercedes 190 E
(Motor 9/1983)

Den nye "lille" bilen fra Mercedes lyder navnet 190. Til å være i Mercedes-familien er nok betegnelsen "liten" dekkende - den er for eksempel en god del mindre enn Mercedes 200 - men ser vi på prisen holder den fortsatt Mercedes standard. 180 000 kroner må du ut med dersom du skal sikre deg en Mercedes 190, og ønsker du E-utgaven med større motor, koster det rundt 195 000 kroner.

Det er helt på det rene at Mercedes nok en gang har lykkes i å lage en bil som ligger helt på topp både når det gjelder komfort og kjøreegenskaper. Men, like sikkert er det at avstanden til en del andre konkurrenter ikke lenger er så stor som tidligere. Stadig fler bilfabrikanter lager biler som nærmer seg toppkarakter.
En ting som er spesielt for Mercedes 190 er at den har mye innebygget utstyr og mye avansert teknikk som ikke synes på overflaten. Det er der når du trenger det, og ferdig med det. Dette kan forklare den tilsynelatende høye prisen på bilen.
Mange mennesker har reagert på utseendet til den nye Mercedesen. Noen positivt og noen negativt. Det som er helt klart er at den skiller seg ganske kraftig fra den tidligere konservative linjeføringen hos Mercedes. Fabrikken har laget en bil med meget moderne, aerodynamisk karosseri.

Plassforhold
Som nevnt innledningsvis er Mercedes 190 forholdsvis liten til å være i Mercedes-familien. Størrelsen både på kupéen og bagasjerommet er mindre enn på broren Mercedes 200. For en person som går i tanker om å kjøpe en Mercedes 190, vil nok Audi 100 eller BMW 520 være konkurrerende alternativer. Audi 100 har langt større plass både i kupé og bagasjerom, mens BMW 520 har større bagasjerom men noe kortere kupé enn Mercedes 190.
Inn og utstigning går bra både foran og bak, og takhøyden foran er god. Bak kunne vi ønsket oss noen ekstra centimeter til hodet. Til tross for forholdsvis beskjedne innvendige mål, er benplassen bak brukbar.
Som nevnt er bagasjerommet på Mercedes 190 lite, og særlig lastevennlig er det heller ikke. Åpningen ned i rommet er smal. Bilen har heller ingen åpning i bakseteryggen eller nedfellbar bakseterygg slik at man lettere kan få plass til lange gjenstander. De spesielle takrennene på bilen gjør at man må ha spesiallaget takstativ.

Førermiljø
Setene i bilen er av meget god kvalitet. De er noe mykere i stoppen enn vi har vært vant med fra tidligere Mercedes-biler, men etter vår oppfatning er dette en fordel. Justeringsmulighetene på førersetet er gode, men vi savner justerbar korsryggstøtte og elektrisk oppvarming av setet. Det er imidlertid klart at man skal tilbakelegge mange mil i disse setene før man blir sliten i kroppen.
Førsteinntrykket av instrumentene er meget ryddig og velkomponert. Alle betjeningshendler og knapper sitter logisk og ryddig plassert. Et stort pluss må det bli for den innvendige justeringen av hovedlysene. Et lite minus for det svake lyset i de forskjellige kontrollampene. På dagtid vil det være vanskelig om noen av lampene lyser - for eksempel om man kjører med fullys på. Vi kunne også ønske oss en oljetrykklampe i tillegg til oljetrykkmåleren.
Oversikten fra førerplass er god forover og til sidene. Skrått bakover tar imidlertid de store takstolpene og nakkestøttene i baksetet bort en del av sikten. Bilen har en vinduspusser på frontruten. Denne legger igjen noen felter, særlig oppe i hjørnene. For middelshøye personer er disse feltene imidlertid ikke forstyrrende.

Varme og ventilasjon
Varme- og ventilasjonsanlegget på Mercedes 190 får toppkarakter både når det gjelder kapasitet og betjening. For det første er betjeningen meget enkel, og man kan justere varme eller friskluft uavhengig på hver side i kupéen. Det går egne varmekanaler til baksetet, og de mange luftdysene er godt plassert.
Det som imponerer mest er kapasiteten på apparatet. Fra - 15 grader i STIs kuldekammer med et tykt islag på frontruten, tiner den nesten all isen i løpet av 10 minutter. Dette overgår alle biler vi hittil har prøvet.
Vi kan også nevne den elektriske bakruten som automatisk slår seg av etter 15 minutter dersom føreren glemmer den. Dette for å spare batteriet på kalde dager. Strømmen til bakruten kuttes også automatisk dersom effekten på bilens elektriske anlegg går under 11.5 V. Dette er også en god sikkerhet mot å tappe batteriet og få sikker start på kalde dager.

Motor og drivverk
Vår testbil var en 190 E, med en motor på 90 kW (122 hk). Motoren er rask og trekkvillig, og sammen med den firetrinns girkassen gir den bilen en meget fin kjørekarakteristikk. Motoren er en nykonstruksjon, og det er lagt stor vekt på å redusere bensinforbruket. Fabrikken har målt forbruket til 6,9 liter pr. 100 km ved jevnt 90 km/t, og dette er bedre enn de fleste konkurrentene. Vi var dessverre avskåret fra å gjøre våre egne laboratorietester på denne bilen. Motoren er også utstyrt med en elektronisk bensinkutt som kutter bensintilførselen når bilen bremses på motoren og turtallet synker under 1700 omdreininger.
Seigdragsevnen er meget god, og giringsforholdet passer godt for norske veier. Bilen kan også fås med femtrinns kasse, men etter vår mening gir firetrinnskassen den beste utvekslingen.

Veiegenskaper
På veien viser Mercedes 190 mye av sine skjulte, innebygde egenskaper og sin avanserte teknikk. Avfjæringen er meget komfortabel også med fullastet bil. Spesielle stabilisatorer bak og foran motvirker at fronten eller bakenden på bilen "nykker" ned under sterk nedbremsing eller akselerasjon.
Bilen ligger meget godt på veien - også ved hard kjøring i sving - og den krenger lite. Man kan faktisk kjøre som en tulling (les: gjøre en del feil) i svingene og komme heldig ut av det. Styringen er meget nøytral, det vil si man får ingen ukontrollerte utglidninger av verken bakhjul eller forhjul i svingene.
Ett minus må vi likevel få sette på vår testbil. Og vi poengterer vår testbil, for vi har en mistanke om at dette eksemplaret har vært utsatt for ganske hardhendt behandling før vi fikk den: i midtstilling hadde styringen en ganske betydelig dødgang som gjorde at bilen ble lite retningsstabil da det dukket opp langsgående spor i veien. Stadige små rattkorreksjoner var nødvendig for å få den til å gå rett frem.
Et stort pluss for bremsene på bilen. De er meget lette å dosere og man blir dus med pedaltrykket med en gang.

Praktisk bruk
Som nevnt innledningsvis har Mercedes 190 en del innebygget utstyr som man ikke vil oppdage ved første øyekast. Vindusspylerdysene er elektrisk oppvarmet, eksosanleggets bakre del er av høyverdig stål for å motvirke rusting og motoren har en turtallssperre som kutter bensintilførselen for å nevne noe.

Servicevennlighet/rust
Når det gjelder de enkleste gjør-det-selv-punktene på bilen som påfylling av væsker, skifting av plugger, sikringer, lyspærer og viftereim, er alt lagt til rette for at dette skal kunne skje på enkleste måte.
Mercedes gir i dag ingen antirustgaranti, men fabrikken har gjort mye for å beskytte bilen mot rustangrep. Foran og bak på bilen er det brukt mye plast for å beskytte karosseriet mot steinsprut og annen mekanisk slitasje. Dessuten har bilen plast innerskjermer foran, og hulrommene er sprøytet med voks. Med såpass omfattende antirusttiltak burde det vel ikke være noen umulig sak å følge opp med en garanti?

Pluss:
-Varme og ventilasjonsanlegget
-Veiegenskapene
-Kjørekomfort

Minus:
-Liten bagasjeplass
-Ingen antirustgaranti

Copyright © Michael Nielsen