"Ordliste" - en oversikt over noen av de mange begrepene i Mercedes-verdenen:

4MATIC
Permanent firehjulsdrift. Ved siden av ypperlig fremkommelighet på vinterføre, sørger 4MATIC for fremragende kjørestabilitet og fremkommelighet ved akselerasjon og i svinger.
Kreftene fordeles 35/65 til foraksel og bakaksel.
124-serien bruker første generasjon 4MATIC som er et automatisk system. Du kan lese mer om dette i brosjyren om fremdriftssystemene ved å klikke her.

ABC
Active Body Control

ABS
Blokkeringsfrie bremser. Med blokkerte hjul er det nytteløst å forsøke og svinge utenom en hindring. ABS sørger for maksimal bremseeffekt mens muligheten til å styre unna fremdeles er til stede.

ADS
Et helautomatisk system som regulerer fjæringskarakteristikken.

AIRMATIC DC
Luftfjæring. Semiaktiv luftfjæring lar deg gli over ujevnhetene uten at det går ut over kjøredynamikken. Den elektroniske kontrollenheten sørger for at bakkeklaringen holdes konstant. I svinger i høyere hastigheter stives fjæringen opp og gjør at bilen ligger perfekt på veien.

ASD
Automatisk SperreDifferensial

ASR
Anti-Spinn Regulering. ASR doserer drivkraften helautomatisk og forhindrer at drivhjulene spinner eller skjærer ut ved for stort gasspådrag. Når ett av hjulene er i ferd med å miste veigrepet, reduseres motoreffekten øyeblikkelig og det aktuelle hjulet bremses ned til det igjen har kontakt med veibanen

ASSYST
Ved hjelp av sensorer måles slitasje på bilen, og en mikrocomputer regner ut når det er tid for vedlikehold (service).

BAS
Brake Assist. Elektronisk bremseassistent. BAS registrerer nødbremsing og bygger opp maksimal bremseeffekt på millisekunder, noe som kan gi avgjørende kortere bremselengde.

COMAND
COMAND er integrert i midtkonsollen og forener bl.a. betjening av radio, CD-skifter, telefon og navigasjonssystem (og snart TV).

DISTRONIC
Ved hjelp av radar holder bilen automatisk avstand til bilen foran. Merk dog at systemet ikke f.eks. bråbremser for deg i en nødsituasjon.

DYNAMISK MULTIKONTURSETE
Når den dynamiske funksjonen er aktivert justeres lufttrykket i setets sideputer automatisk. Det betyr at når du kjører fort gjennom en sving, økes lufttrykket og du får mer sidestøtte. I tillegg kan du også aktivere massasjefunksjonen i setet.

ELCODE
En elektronisk nøkkel som er mer eller mindre som en liten fjernkontroll. Før bilen stares sjekker det elektroniske systemet at det er riktig nøkkel. Hvis det ikke er riktig nøkkel kommer man ingen steder. ELCODE lar deg bestemme om du kun ønsker å åpne førerdøren og tanklokket, eller om hele bilen skal låses opp. "Sommeråpnings"-funksjonen åpner såvel de elektriske vinduene som soltaket i tillegg til å låse opp bilen. Dessuten låses dører, tanklokk og bagasjelokk automatisk når hastigheten overskrider 15 km/t.

ESP
Electronic Stability Program. Elektronisk stabilitetsprogram. Ved å bremse ett eller flere hjul og regulere motorkraften, reduserer ESP faren for skrens under kjøring, akselerasjon og nedbremsing, og forhindrer at et drivhjul kommer i spinn og bilen dermed skjærer ut.

ETS
Electronic Traction System. ETS aktiveres hvis et av drivhjulene begynner å spinne.
I motsetning til ASD er ETS aktivt innenfor et større hastighetsområde. Traksjonen økes ved å bremse hjulet som spinner. Systemet er virksomt i hastigheter opp til 40 km/t, ved akselerasjon opp til 80 km/t. Ved ekstremt lange perioder med bremsing kobles ETS ut automatisk for å unngå overoppheting av bremsene.

KEYLESS GO
KEYLESS GO er et lite kort du har med deg. Straks du tar i dørhåndtaket, låses dørene automatisk opp, motoren startes eller stoppes ved å trykke på start/stopp-velgeren.

Linguatronic
Når Linguatronic er aktivert fra rattet, kan mobiltelefonen opereres ved hjelp av stemmekontrollsystemet. Telefonen forstår 30 kommandoer for å så nummer, lagre nummer og ringe.

Mobilo-Life
Mobilitetsgaranti.

PARKTRONIC
Et system som ved hjelp av ultralydsignaler forteller deg hvor langt det er til en hindring når du skal parkere bilen. Er avstanden kortere enn 35 cm, varsles du dessuten av et akustisk signal.

Regnsensor
Vindusviskeren stiller seg automatisk inn etter værforholdene. Regner det kraftig, øker "takten", mens i duskregn aktiveres vindusviskeren med passende intervaller.

SBC
Sensotronic Brake Control. Elektrohydraulisk bremsesystem. I motsetning til konvensjonelle bremsesystem som bare opereres hydraulisk, opereres SBC elektronisk. Det er raskere og mer presist enn noe annet konvensjonelt bremsesystem. Straks du berører bremsepedalen og sensorene oppfatter situasjonen, regner datamaskinen ut nødvendig bremsetrykk og sørger for optimal fordeling mellom hjulene. Dermed kan SBC forkorte stopplengden din.
SBC sørger også for automatisk å tørke bremseskivene når veien er våt.

SPEEDTRONIC
Cruisekontroll/fartsholder med variabel hastighetsbegrenser. Sistnevnte fungerer slik at du stiller inn en ønsket maksimal hastighet, deretter sørger elektronikken for at du ikke kjører fortere enn dette. (Systemet kan overstyres ved å bruke kick-down).

SRS
Supportive Resistant System

TELE-AID
Når kollisjonssensorene (som også utløser airbag´ene) har reagert på en kollisjo, sender TELE-AID en nødmelding til nærmeste nødmeldingssentral. TELE-AID bruker GPS (Global Positioning System) for å finne ut nøyaktig hvor bilen befinner seg. Nødmeldingssentralen vil forsøke å få kontakt via hands-free telefonsystemet. Hvis de ikke får svar, igangsettes øyeblikkelig nødvendige tiltak.
TELE-AID kan også aktiveres ved å trykke på en knapp.

TEMPOMAT
Levert i forbindelse med automatgir. Fartsholder (cruisekontroll).

Xenon
Likt dagslys er Xenon mye lysere enn vanlige Halogen-pærer. Xenon er kombinert med et dynamisk lyktejusteringssystem så motkjørende biler ikke blendes.

CDI - Common-Rail dieselmotorer:
Ved hjelp av en egen pumpe holdes drivstoffet under permanent høyt trykk på inntil 1350 bar. En magnetventil sørger for at nøyaktig dosert og fint forstøvet drivstoff sprøytes inn i brennkamrene nøyaktig på det optimale tidspunktet. Resultatet er at dieselmotorene kan imponere med en trekkraft helt fra bunnen som er over all forventning. Dette til tross kan de skilte med lavere drivstofforbruk, lengre levetid, lavere utslippsverdier og forbedret service-vennlighet.

Copyright © Michael Nielsen