Før du begynner
 
  1.Det vil samle seg opp urenheter inne i en bil uamsett hvor forsiktig du er. Mye følger med sjåfør og passasjerer inn i bilen, og trafikkos og luftbårne urenheter kommer gjennom luftesystemet.

  2.Begynn med å legge alle løse ting i bilen i en passende beholder. Dette omfatter innholdet i hanskerom, dørlommer og under setene. Etter rengjøringen legger du tilbake bare det du er nødt til å ha!

  3.Fjern alle matter. De kan være festet på ulike måter. Noen må løsnes med en mynt (ha en liggende i hanskerommet senere), andre er det bare å vri løs. Bank mattene for å få urenhetene løs.

  4.Gjør det samme med bagasjerommet. Fjern omhyggelig reservehjul, verktøy, matter osv. Hvis bilen har stor bakluke fjerner du hattehyllen, for den er lettest å rengjøre utenfor bilen.

  5.Før du bruker en bøtte må du se etter at den er ren og ikke full av grums fra forrige vask - en bils verste fiende. Bytt vann regelmessig - det er det billigste rengjøringsmiddelet du kan få.

  6.For å unngå sprukne og tørre hender bruker du beskyttelseskrem før du begynner. Til de grisete oppgavene er det nødvendig med tykke gummihansker. Spør i hagesenter eller fargehandel.

  7.Hvis du har plass til det prøver du å skille de ulike rengjøringsoppgavene i våte og tørre oppgaver. Når du er ferdig med vask og tørk kjører du bilen en liten tur...

  8....for å blåse vekk vann, og så parkerer du bilen på et tørt sted før du polerer. Dette gjør livet lettere og renere, og er med på å forhindre at elektrisk utstyr blir vått.

Det grunnleggende prinsippet for vellykket bilpleie er at vi prøver å gjenvinne den opprinnelige finishen fra da bilen var ny. Vi prøver ikke å skjule en dårlig finish med gimmicker som skaper inntrykk av en ren bil. Hvis overflaten er skadet av misbruk eller tidens herjinger finnes det noen muligheter for å minske de kosmetiske virkningene av skaden og forbedre utseendet.

Først en advarsel! La deg ikke friste til å bruke produkter for husholdningen på bilen. De er ment til helt andre formål og kan gjøre skade eller til og med være farlige på biler. Midler til vinduspuss i hus, for eksempel, inneholder ofte stoffer som vil føre til at det oppstår flekker og dermed dårligere sikt.
Oppvaskmidler kan også være farlige ettersom de inneholder et høyt saltnivå og store konsentrasjoner av rengjøringsmiddel - som raskt fjerner den polishen du la så omhyggelig på en uke tidligere!

Vi anbefaler heller ikke roterende vaskebørste på hageslangen ettersom den kan gi stygge riper. Et regulerbart munnstykke er imidlertid en nødvendighet.

Det er også viktig å stelle vaskesvamp og pusseskinn. Skyll dem godt før du legger dem bort til neste vask, og hvis du mister dem på vasken må du avbryte og vaske dem grundig i vann (ikke i den bøtten du bruker) så du får fjernet all grus og sand.

Til slutt: la deg ikke friste til å bruke en stor kost til å fjerne snø fra bilen for det vil også helt sikkert lage riper i lakken.

Våt rom, tørt rom
Profesjonelle bilpleiere prøver alltid å skille den våte delen av rengjøringsprosessen fra den tørre. Hvis mulig bør du gjøre det samme ved å finne et sted å spyle bilen og vaske alle flatene før du flytter bilen til et tørt område for polering, særlig hvis du bruker elektrisk utstyr. Det er også fornuftig å la bilen stå og tørke en stund før du polerer den grundig, så du ikke henter vann ut av sprekker.

Husk at et av de beste rengjøringsmidlene også er det billigste: vann. Bytt skyllevannet før det blir for skittent, og rengjør svamper, pusseskinn og vaskekluter ofte. Ellers flytter du bare rundt på urenhetene uten å fjerne dem.

Det beste vannet til bilvask er bløtt vann, ettersom hardt vann kan etterlate kalkavsetninger som demper glansen. Dette gjelder i særlig grad hvis du lar bilen stå og tørke selv. Hvis du har bløtt vann tilgjengelig så avslutt med en rask avskylling.

  • Ta deg tid.
  • Ikke la bilen stå i sterkt solskinn når du polerer.
  • Poler ikke utendørs hvis været er fuktig.
  • Bruk beskyttelseskrem på hendene før du begynner.
  • Bruk ikke husholdningsprodukter på bilen.

Copyright © Michael Nielsen